Domain név útmutató 2023

A megfelelő domain név kiválasztása egy rendkívül fontos lépés a vállalkozásod online jelenlétének létrehozásában, hiszen ez egy olyan döntés, ami nagy eséllyel végigköveti vállalkozásod életét.

Gondolj rá úgy, mintha a vállalkozásod internetes azonosítója lenne. Érdemes időt szakítanod rá és mérlegelned, mielőtt meghozod a döntést. Komoly versenyelőnyre tehetsz szert egy jól megválasztott domain névvel.

Mielőtt belevágnánk a tökéletes név kiválasztásába, kezdjük az alapfogalmakkal!

Mi az a domain név?

A domain név (tartománynév) a számítógépek (kiszolgálók) azonosítására szolgáló névtartomány.

Forrás: Wikipedia

A domain név felépítése

Legfelső szintű tartomány (TLD)

Legfelső szintű tartomány alatt, egyszerűen a domain név végződésére kell gondolni. Ilyen például a .hu, vagy a .com végződés. Amennyiben kizárólag itthon, magyar piacra szánod a terméked és/vagy szolgáltatásod, ezesetben elegendő csak a .hu-t megvásárolnod, viszont ha szeretnél később külföldre is vándorolni a vállalkozásoddal, úgy érdemes előre megvásárolnod a különböző végződéseket.

Második szintű tartomány (SLD)

Feltételezem, hogy a második szintű domain kiválasztása miatt olvasod ezt a cikket, ugyanis ez szokott nagyobb fejtörést okozni. Ezek a legfelső szintű domaintől közvetlenül balra helyezkednek el, például a darabosdavid.hu esetében ez a darabosdavid. A kettő együtt alkot működő egységet. Általában a vállalkozás nevét vagy a brandet tartalmazza. Azonban előfordulhat, hogy ez a név már foglalt, vagy van ennél jobb megoldás.

Harmadik szintű tartomány (aldomain)

Az aldomainek mindig a második szintű domaintől balra találhatóak. Létrehozásuk legtöbbször már a második szintű domain tulajdonosának kezében van. Tehát, ha már vettél egy domain-t, szabadon kreálhatsz új aldomaineket. Ilyen eset lehet mikor egy vállalkozás webáruházát külön aldomainre helyezik el, például shop.darabosdavid.hu.

Hogyan válasszunk domain nevet?

Vegyük sorra a szempontokat, melyeket ajánlok figyelmedbe, ha domain név vásárlás előtt álsz.

I. Tartalmazzon kulcsszavakat

Azt javaslom, hogy kezdj el gondolkodni a vállalkozásod nevével, a tevékenységi körével és az ehhez kapcsolódó szavakkal. Ha sikerül kitalálnod egy olyan nevet amiről a látogatók egyből a vállalkozásodra asszociálhatnak és ráadásul még szabad is, akkor akár nyert ügyed is lehet.

II. A márkázhatóság kérdése

A kreatív és jól márkázható domain nevek egyértelműen fontosak a hosszútávú marketingcélok eléréséhez. Ha jó domain nevet szeretnél, akkor mindenképp szerepeljen benne a márkád neve, vagy ha ez foglalt, akkor válassz a célcsoportodhoz kapcsolódó kulcsszavak közül. Ha egy kereséshez használt kulcsszó szerepel a domain nevedben, az növelni fogja a márkaismertséget és weboldalad forgalmát.

III. Lehetőleg legyen rövid

Minél rövidebb, annál jobb. Hogy miért? Mert könnyebben megjegyezhető és kisebb eséllyel gépelik félre. Próbálj meg 15 karakter alatt maradni.

IV. Nem árt, ha ki tudják mondani és le tudják írni…

Ha egynél többször kell elmagyaráznod a domain neved betűzését, illetve visszakérdeznek telefonbeszélgetés közben, akkor valószínüleg rosszul választottál.

Próbálj valami egyszerű, nyelvösszeakadás mentes nevet választani.

Kérd meg az egyik ismerősöd, hogy írja le, egy másik ismerősöd pedig hívd fel és kérd tőle, hogy betűzze le a név ötleted. Ezzel gyorsan kiszűrheted a túl bonyolultakat.

V. Engedd el a különleges karaktereket

Ne használj kötőjelet. Hidd el, hogy mind a gépelést, mind a kiejtést egyszerűbbé teszi.

A számok használatát is mellőzd, hacsak nem a márkád miatt esett rá a választásod.

Ékezetes domaineknél érdekes a helyzet, mivel már 2004 óta regisztrálhatóak .hu végződéssel ékezetes domainek de talán még manapság sem került teljesen a köztudatba, hogy egyáltalán létezik ilyen opció.

Az ékezetes és az ékezet nélküli domain nevek egymástól teljesen függetlenek, így előfordulhat hogy a darabosdavid.hu és a darabosdávid.hu domain teljesen más tartalomhoz vezet.

Így tehát az ékezetes domain is pontosan ugyanarra jó, mint az ékezet nélküli verzió, segít eljutni a látogatóknak a weboldalunkra.

A keresőmotorok és böngészők ugyanúgy kezelik az ékezetes domaineket, mint az ékezet nélkülieket. Ebből kifolyólag igazából két dolog miatt van értelme megvásárolnunk a domain nevünk ékezetes verzióját is.

Egyrészt azért, hogy a konkurencia vagy más rosszakaró ne használhassa azt fel.

Másrészt azért, hogy azok is elérjék az oldalt, akik a böngésző címsorába ékezetes formában írják be a domain nevünket.

VI. Gondolkodj hosszútávon

Okos dolog olyan nevet választani, ami kötődik az iparágadhoz, de ne skatulyázd be magad. Gondolj arra, hogy a későbbiekben más tevékenységi köröket is felvennél, vagy bővítenéd a termék portfóliód, akkor visszaüthet egy túlzottan specifikus név.

VII. Vedd figyelembe a jogi szempontokat

Valószínűleg nem túl gyakori az, hogy valaki azért regisztrál egy domain nevet, hogy megtévesszen valakit, de sajnos ez előfordulhat. A legkevésbé sem érdemes olyan nevet választani, ami túlzottan hasonlít egy más által birtokolt márkanévhez. Ez főleg akkor problémás, ha egy már bejáratott weboldalad van és egyszer csak azzal keres meg valaki, hogy bepereljen a márkanév bitorlásáért.

Ha már megvan a jelölt, akkor érdemes átböngészned a Google találatait, a közösségi médiát, illetve egy nagyobb cégjegyzéket. Ha úgy érzed, hogy kétséges a dolog, akkor inkább hanyagold a kiválasztott nevet és keress tovább.

Végső gondolatok…

Remélem a cikk elolvasásával kaptál néhány támpontot ahhoz, hogy jobb döntést hozz az első domaineddel kapcsolatban. Mint láthatod nem is olyan egyszerű domaint választani, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Főleg, ha a másodszintű domainekre gondolunk.

Gondolkodj, írd le a lehetséges ötleteket és használd ellenőrzésként a bekezdéseket lépésről lépésre. A domain végződés kiválasztása ezután már gyerekjáték lesz.

Hasznos eszközök

Összegyűjtöttem néhány hasznos eszközt, illetve weboldalt, ami segítségedre lehet a tökéletes domain név megtalálásában.

Domain név generátor

Ha ezt olvasod, akkor már biztosan van néhány ötleted a domain nevedhez, viszont előfordulhat, hogy ötleted már foglalt, jogvédett vagy még lenne mit rajta csiszolni.

A domain név generátorok megadott kulcsszavak alapján generálnak neked név ötleteket. Sajnos magyar viszonylatban nem létezik ilyen generátor, viszont van pár angol nyelvű oldal, ahonnan inspirálódhatsz. Megkerestem neked a legjobbat:

Egységben az erő

Mielőtt megvásárolnád a domaint, érdemes leellenőrizni, hogy azokon a közösségi média platformokon, ahol meg szeretnél jelenni majd, valaki már befoglalta-e az áhított nevet.

Ebben nagy segítségedre lehet:

Domain név ingyen

Rengeteg tárhelyszolgáltató alkalmazza azt a technikát, hogy x ideig ingyenes a domain, amennyiben a tárhelyet is náluk vásárolod. 

Ha a domain mellett tárhelyszolgáltató vadászatra is indulsz, javaslom, hogy nézd át több cég honlapját, hátha valamelyik kínál ingyenes domain-t a tárhely mellé.

Gyakori kérdések

Hogy működnek a domain nevek?

Ahhoz, hogy megértsd, hogy hogyan működnek a domain nevek, nézzük meg, hogy mi történik, amikor beírod őket a böngészőbe.

Amikor beírsz egy tartománynevet a böngésződbe, az először kérést küld a tartománynévrendszert (DNS) alkotó kiszolgálók globális hálózatának.

A kiszolgálók ezután megkeresik az általad beírt tartománynévhez tartozó névszervereket, másnéven DNS-kiszolgálókat, és továbbítják a kérést ezeknek a névszervereknek.

Például, ha a weboldalad a Sybell tárolja, akkor a névszerver adatai a következők: ns1.sybell.hu, illetve ns2.sybell.hu. Ezek a névszerverek a tárhelyszolgáltató által kezelt számítógépek.

Tárhelyszolgáltatója továbbítja a kérelmet arra a számítógépre, ahol a weboldalad található( Ezt a számítógépet webszervernek hívják ). A webszerver beolvassa a weboldalt és a hozzá tartozó információkat. Végül ezeket az adatokat visszaküldi a felhasználó böngészőjének, vagyis számodra is láthatóvá válik.

Miből áll egy domain név?

A domain név, másnéven tartománynév egy könnyedén megjegyezhető webcím a weboldal számára, amely mögött egy IP cím rejtőzik. Amikor egy tartománynevet írsz a böngésződbe, akkor azt egy úgynevezett DNS (Domain Name System, magyarul „tartománynév-rendszer”) megvizsgálja és lefordítja egy, a számítógépek által értelmezhető IP címre, majd elkezdi betölteni a webhelyet.

Hol tudok domaint regisztrálni?

A domain regisztrátoroknál ( pl.: Sybell Informatika Kft vagy a CWeb Hosting Kft.-nél ). Ezek a cégek felelősek a domain nevek regisztrációjáért és kezeléséért. A regisztrátorok gyakran tárhelyszolgáltatók is egyben, ahogyan a két példaként felhozott cég is.

Mi az a domain név?

A domain név a számítógépek azonosítására szolgáló névtartomány.

Mennyibe kerül egy domain név?

Ez regisztrátoronként változó lehet, de nagyságrendileg jelenleg 1000 – 4000 Ft között mozognak. Az ár függ attól, hogy hány évre előre veszed meg az áhított domain nevet, illetve, hogy a domain név vásárlásakor van-e éppen valamelyik szolgáltatónál akció. Például a Sybell Informatika Kft – nél jelenleg 1790 + Áfa / év.

Mi a különbség az URL és a domain név között?

domain a weboldal neve, az URL pedig az adott weboldal bármelyik oldalára vezethet. Minden URL tartalmazza magát a domainnevet, plusz a szükséges összetevőket, melyek az adott oldal vagy tartalom megtalálásához szükségesek.

Mi az a HTTP és HTTPS?

Ezeket protokolloknak nevezzük. A HTTP nem biztonságos, míg a HTTPS egy biztonságos protokoll. A HTTPS protokoll TLS / SSL tanúsítványt használ a hitelesítés biztosítása érdekében. A HTTPS protokoll erősen ajánlott, ha az ügyfél érzékeny és bizalmas adatokat továbbít pl.: Bankkártya adatok.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük